Wagenpark scan co2 registratie

Verplichte CO2 registratie voor werkgevers

Zakelijke kilometers en woon- werkverkeer

Indien u een werkgever bent met 100 werknemers of meer, dient u vanaf 2024 de CO2-uitstoot van de reizen van uw personeel te registreren. Dit geldt zowel voor het zakelijke verkeer als het woon-werkverkeer en dient te worden uitgesplitst naar soort brandstof.

De overheid streeft naar vermindering van de CO2-uitstoot. Dit voorschrift volgt uit de afspraken die gemaakt zijn in het Klimaatakkoord van 2019. 

Rapportage

In de verplichte rapportage dient het aantal kilometers, het gebruikte vervoermiddel en de soort brandstof te worden opgenomen. Het betreft dus geen cijfers over de daadwerkelijke CO2-emissies, aangezien deze automatisch worden berekend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal in het tweede kwartaal van dit jaar een handreiking publiceren waarin wordt uitgelegd hoe de juiste gegevens verzameld kunnen worden.

Bedrijven hebben daarom nog een half jaar de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie die vanaf volgend jaar van kracht zal zijn. Vanaf de zomer van 2023 kunnen de benodigde gegevens voor de rapportageverplichting op vrijwillige basis worden ingevoerd via een digitaal formulier van RVO.

CO2 wagenparkscan

Het verduurzamen van het wagenpark is voor veel bedrijven een belangrijk thema geworden, maar vaak is het lastig om te bepalen waar u moet beginnen en is het alles bij elkaar veel geregel. Team Zakelijke Markt van Maas Autogroep helpt u hier graag bij. Met onze intelligente tool kunnen wij de CO2-uitstoot van het volledige wagenpark van een bedrijf in kaart brengen. Hiermee kunnen we ook laten zien wat de effecten zijn van het verduurzamen van uw wagenpark door het toevoegen van een elektrische auto. Benieuwd wat uw CO2 footprint is? Plan dan een vrijblijvende afspraak in bij een van onze mobiliteitsadviseurs.

Vragen? Stel ze aan onze mobiliteitsadviseurs

Veelgestelde vragen

Vanaf 1 januari 2024 geldt voor elke organisatie met 100 werknemers of meer de verplichting om de CO2-uitstoot van zowel woon-werkverkeer als alle zakelijke ritten van werknemers bij te houden en te rapporteren. Deze verplichting om te meten en te rapporteren geldt voor werkgevers.

Jaarlijks dient er een rapportage te worden verstrekt over zowel het totale aantal woon-werkkilometers als zakelijke kilometers van werknemers. In deze rapportage dient u de volgende gegevens vast te leggen: 

  • Het aantal gereden kilometers
  • De gebruikte vervoersmiddelen
  • Het type brandstof. 

Houd er rekening mee dat dit betrekking heeft op zowel privéauto's als bedrijfsauto's.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de wet eerder van kracht zou zijn, maar de startdatum is verschoven naar 1 januari 2024.

U rapporteert aan de overheid. De overheid stelt een digitaal platform (ontwikkeld door RVO) ter beschikking. Hier kunt u de gevraagde informatie uploaden.