Alles wat u moet weten over milieuzones

Een milieuzone is een gedeelte in een stad waar bepaalde voertuigen niet mogen rijden. Milieuzones gelden voor dieselvoertuigen zoals personen- en bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen. Tot 1 januari 2020 waren in Nederland gemeenten vrij om een milieuzone naar eigen model op te zetten. Dit leidde tot een grote variatie aan geldende regels en bracht veel onduidelijkheid voor autobestuurders. Daarom is er sinds 2020 een landelijk systeem van kracht, dat in 2025 zal worden herzien.

Waarom zijn er milieuzones?

De lucht in steden is vaak vervuild door uitlaatgassen van verkeer. Hierdoor leven Nederlanders gemiddeld ongeveer een jaar korter. Schone lucht is dus letterlijk van levensbelang. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, kunnen gemeenten een milieuzone invoeren. Een milieuzone is een gebied in een stad waar bepaalde vervoersmiddelen niet mogen rijden. Een milieuzone kan gelden voor dieselvrachtauto’s en –autobussen en dieselpersonen- en bestelauto’s. In Amsterdam en Den Haag geldt de milieuzone ook voor brom- en snorfietsen en/of taxi’s. 

Welke soorten milieuzones zijn er?

In Nederland kunt u verschillende situaties tegenkomen als het om milieuzones gaat. In steden met een milieuzone kunt u een gele, groene of paarse milieuzone tegenkomen. Welke milieuzone voor uw voertuig geldt, hangt af van het voertuig: In Nederland vinden we een aantal milieuzones per voertuigcategorie: Personen- en bestelauto’s, Vrachtauto’s en Autobussen.

In Nederland zijn er in vier steden milieuzones voor dieselauto’s (personenauto’s en bestelauto’s): Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. De komende jaren zullen steeds meer milieuzones invoeren zoals: Alphen aan den Rijn, Delft, Haarlem, Gouda, Haarlemmermeer, Rijswijk, Schiedam en Zoetermeer.

Gele milieuzone

Als u met een personen- of bestelauto op diesel rijdt, dan mag u alleen in deze milieuzone komen als uw auto emissieklasse 3 of hoger heeft. Heeft uw auto een emissieklasse van 0, 1 of 2, dan is een gele milieuzone voor uw voertuig verboden. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon het voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig. 

Groene milieuzone

Heeft u een personen- of bestelauto die op diesel rijdt en een emissieklasse van 4 of hoger heeft? Dan mag u ook in een groene milieuzone komen. Een groene milieuzone is dus toegestaan voor dieselvoertuigen met een emissieklasse van 4 of hoger. Dieselvoertuigen met emissieklasse 0, 1, 2 of 3 mogen hier niet in. De gemeenten Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben een groene milieuzone. 

Paarse milieuzone

Per 1 januari 2022 kunt u in bepaalde gemeentes paarse milieuzones tegen komen. In paarse milieuzones zijn alleen dieselvrachtauto’s toegestaan met minimaal emissieklasse 6. Dieselvrachtauto’s met emissieklasse 5 en lager mogen hier niet in. De gemeenten Amsterdam , Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht. hebben een paarse milieuzone.

De zero-emissiezones komen eraan

Om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en de overlast te beperken kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 nul emissiezones voor vracht- en bestelauto's invoeren, zogenoemde ZE-zones. Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling. 

Vragen? Stel ze aan onze mobiliteitsadviseurs