Brede banner Lease a Bike

Lease a Bike

Zet heel werkend Nederland op de fiets.

De fiets van de zaak gaat prima samen met leaseauto. Beide regelingen zet je naast elkaar in, omdat je de fiets van de zaak ook alleen privé mag gebruiken. Sinds er per 2020 een gloednieuw fietsplan bestaat, lijken de regelingen van de fiets van de zaak en de auto van de zaak behoorlijk op elkaar. Sterker nog, de een vult de ander aan. 

De fiets én auto van de zaak: ze kunnen écht samen

  • De fiets van de zaak en auto van de zaak vullen elkaar goed aan
  • Een leasefiets mag je ook alleen inzetten voor privé-kilometers
  • Een fietsregeling bied je desgewenst kostenneutraal aan
     

Sinds er per 2020 een gloednieuw fietsplan bestaat, lijken de regelingen van de fiets van de zaak en de auto van de zaak behoorlijk op elkaar. Sterker nog, de een vult de ander aan, ook voor collega’s die ver van het werk wonen. Zo zet je de leasefiets en leaseauto slim naast elkaar in: Fietsplannen zijn van alle tijden, maar sinds 1 januari 2020 is er een gloednieuwe fietsregeling die helemaal past bij de huidige tijd. Die fietsregeling 2.0 valt immers buiten de werkkostenregeling en zegt vaarwel tegen de bestedingslimiet. Zo doen duurdere e-bikes, speedpedelecs, racefietsen en bakfietsen ook mee, naast de vertrouwde stadsfiets.

Leasefiets en bijtelling

In de nieuwe fietsregeling is er sprake van bijtelling. Voor elke fiets, onafhankelijk hoe je die inzet (voor woon-werk en/of privé) reken je 7 procent van de aanschafwaarde bij je inkomen op. In de praktijk fiets je rond op een gloednieuw model voor een paar euro per maand. Vanwege de bijtelling lijkt de fiets van de zaak dus behoorlijk veel op de auto van de zaak, al is je bijtelling bij de leaseauto afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het enige wat jij moet onthouden: net als de auto van de zaak zet je de fiets van de zaak naar hartenlust in. Je gebruikt je leasefiets of e-bike alleen privé, of voor de kilometers naar kantoor. 
 

Fiets én auto van de zaak

Al met al combineer je de fiets en auto van de zaak zoals jij dat wenst. De regelingen bijten elkaar niet. Doordeweeks zet je als vanouds de leaseauto in en in het weekend of op zomeravonden pak je de fiets. Voor een onbeperkt aantal privékilometers. Woon je op fietsafstand van kantoor, dan mag je vanzelfsprekend ook soms met je fiets naar kantoor komen. Op de zelfbenoemde ‘Vrijdag Fietsdag’ bijvoorbeeld.  Bovendien vergroot de e-bike - en zeker de razendsnelle speed-pedelec – de term ‘fietsafstand’. Een rit van 20 kilometer naar kantoor of zelfs meer, trap je door de elektro-ondersteuning weg voordat je het weet.

Een fietsregeling aanbieden

Tussen een auto van de zaak en fiets van de zaak bestaan ook verschillen. Een werkgever neemt altijd de leasekosten van een auto van de zaak voor zijn rekening. Bij een fietsregeling kan hij zelf kiezen of hij dat doet, een bijdrage doet in de maand kosten of dat hij het leasebedrag uitruilt met het brutoloon. Ook als je als werkgever kiest voor deze laatste en kostenneutrale fietsregeling, profiteert de werknemer flink van het belastingvoordeel. Zelfs een leasefiets waaraan je als baas niets meebetaalt, is tot 35 procent goedkoper dan de privé aanschaf van een nieuwe fiets. 

Fit en vitaal

Als werkgever heb je in een fietsregeling bovendien een extra secundaire arbeidsvoorwaarde in handen. En een middel om de vitaliteit te promoten. Werknemers die door de weeks met de auto naar kantoor komen en in de privétijd flink fietsen zijn gemiddeld gezonder, energieker en minder vaak ziek. De fiets van de zaak is dus al lang niet meer iets alleen voor het woon-werkverkeer. Ook werknemers die ver van kantoor wonen of al een auto van de zaak hebben, profiteren er optimaal van.

Lease a Bike

Wist je dat

  • check-rood

    Regelmatig fietsen leidt tot hogere productiviteit op de werkvloer?

  • check-rood

    één fiets evenveel CO2 bespaart als drie keer vliegen naar Parijs?

  • check-rood

    De gemiddelde woon-werk afstand in Nederland slechts 15km is?

  • check-rood

    Je als werkgever tot wel 20% bespaart op sociale premies?

  • check-rood

    De bereidheid om de fiets te pakken is gestegen van 7 naar 15 kilometer enkele reis?

Lease a Bike 6

Wat brengt het mij als werkgever?

  • check-blauw

    Vooruit met duurzaamheid

  • check-blauw

    Vooruit met loyaliteit

  • check-blauw

    Vooruit met besparing

  • check-blauw

    Vooruit met vitaliteit

De kracht van Lease a Bike

  • Jouw werknemers kunnen elke fiets kiezen die zij willen. Een stadsfiets of een e-bike, maar ook een racefiets, een e-bakfiets voor de kinderen of zelfs een speed-pedelec. Daarnaast heeft de werknemer een vrije merkkeuze.
  • Werknemers kiezen hun droomfiets bij één van de 800+ aangesloten LEASE A BIKE dealers. Dit kan een lokale dealer om de hoek zijn, maar ook een speciaalzaak in het land.
  • Bij Lease a Bike sluit je altijd een all-inclusive contract af. Dit omvat standaard een all-risk verzekering en een service en onderhoud pakket naar keuze. Voor onderhoud, schade en diefstal kun je bij je lokale dealer terecht.
  • Lease a Bike biedt een volledig digitaal & geautomatiseerd platform. Met één klik op de knop geef je toestemming. De papierwinkel is verleden tijd.
  • Na de standaard looptijd van 36 maanden krijgt de werknemer de mogelijkheid om de fiets privé over te nemen voor circa 15% van de nieuwprijs. Geen interesse? Dan nemen wij de fiets kosteloos terug.

Lease a Bike is een dochteronderneming van Pon en heeft al ruim 5 jaar ervaring met zakelijke lease in Duitsland. Bij onze Oosterburen rijden al meer dan 20.000 werknemers op een leasefiets.

Vragen? Neem contact met ons op!

Meest gestelde vragen

Werkgever en werknemer sluiten onderling een addendum af op de bestaande arbeidsovereenkomst. Lease a Bike levert hiervoor een format aan waarin afspraken worden vastgelegd bij voortijdige beëindiging van de werknemer, zoals dat de werknemer bij (vrijwillig) uitdiensttreding verplicht is om de resterende leasetermijnen netto af te betalen. In deze constructie betaalt de werkgever altijd eerst de resterende leasetermijnen aan de leasemaatschappij, welke hij vervolgens netto verhaalt bij de werknemer. Hierbij is het ook mogelijk voor de werknemer om de fiets over te nemen, waarbij het overnamebedrag wordt verrekend met de resterende leasetermijnen.

Indien een werkgever deze voorwaarde niet opneemt biedt Lease a Bike drie andere opties om het risico voor de werkgever tot een minimum te beperken:

  1. Werkgever krijgt de optie om de resterende leasetermijnen af te betalen (zonder service en verzekering kosten);
  2. Werkgever vindt een andere werknemer die het bestaande leasecontract overneemt;
  3. Werkgever kan maximaal 4% van de actieve leasecontracten boetevrij inleveren bij de leasemaatschappij.

De leasefiets mag altijd in combinatie met de leaseauto, openbaar vervoer en de netto woon-werk kilometervergoeding worden aangeboden. Voor de dagen en/of kilometers dat zij met de auto of het openbaar vervoer reizen mag de werkgever de kilometervergoeding blijven uitkeren. Echter, voor de afgelegde kilometers met de leasefiets heeft de werknemer géén recht meer op de onbelaste kilometervergoeding. Belangrijk is dat de werkgever deze verdeling aannemelijk kan maken, eventueel in overleg met de belastinginspecteur.

De workload voor de salarisadministratie is minimaal. Lease a Bike levert één keer per maand een export vanuit het platform met een compleet overzicht van deelnemende werknemers, de ontvangstdatum van de fiets en het eventueel in te houden bedrag van het brutoloon. Dit hoeft slechts éénmalig bij aanvang van het contract ingeregeld te worden.

Nee, alle bijdragen van de werkgever voor een leasefiets vallen buiten de werkkostenregeling (WKR).

Nee, er zijn geen kosten verboden aan het gebruik van het Lease a Bike platform.