ŠKODA Instructiefilms

De beschikbaarheid van diverse rij-assistentiesystemen in onze modellen is de laatste jaren fors toegenomen. Deze ondersteunen en informeren jou als berijder actief en passief in verkeerssituaties en daarmee de veiligheid. Op deze pagina vind je een aantal video's  met uitleg over diverse rij-assistentiesystemen en functionaliteiten. 

Rij-assistentiesystemen

Side assist

Hoe laat je een auto verdwijnen? Rij hem in de dode hoek achter je linker- of rechterschouder. Om ongelukken te voorkomen, gebruikt ŠKODA Side Assist twee radars om verder te ‘kijken’ dan gewone dodehoekwaarschuwing. In deze video zie je ook hoe je de helderheid van de waarschuwingslampjes aanpast. 

Lane Assist

Als kind werd je aangemoedigd om binnen de lijntjes te kleuren, als automobilist moet je binnen de lijnen van de weg blijven. Maak je een uitschieter, dan brengt ŠKODA Lane Assist je terug in het spoor met een automatische stuurbeweging. Zo werkt dat. 

Front Assist

Het meest vermoeiende van rijden in de stad is het opletten. Auto’s, fietsers en voetgangers kunnen plotseling opduiken. Om aanrijdingen te voorkomen, houdt ŠKODA Front Assist continu een oogje in het zeil. De slimme rijassistent kan de auto zelfstandig tot stilstand brengen. 

Adaptive Cruise Control

100 km/h op de Nederlandse snelweg – het blijft wennen. Om te voorkomen dat je ongemerkt te hard rijdt, gebruik je ŠKODA Adaptive Cruise Control. Het systeem anticipeert op je voorliggers en zal automatisch remmen of accelereren. En je riskeert geen boete voor te hard rijden. Bekijk de video en ontdek hoe jij relaxter kunt rijden. 

Light Assist

Hoe vaak zie je wel niet een auto zonder licht rijden? Dat zal jou nooit gebeuren, dankzij ŠKODA Light Assist. Zet je verlichting op deze automatische stand en het dimlicht van je ŠKODA zal automatisch aanspringen wanneer het donker wordt. En schakel je zelf grootlicht in, dan zet ŠKODA Light Assist dat uit als er tegenliggers opduiken. 

Driver Alert

Je hebt urenlang gereden en plotseling gaat een waarschuwingslampje branden. Het lijkt op een kopje koffie. Een geluidssignaal klinkt. De auto heeft gelijk: het is tijd voor een pauze. Hoe doen ŠKODA’s dat toch? 

Verkeersbordherkenning

Verkeersbordherkenning scant voor jou de omgeving naar verkeersborden en snelheidslimieten zodat je niet afgeleid raakt. Zodra er een verkeersbord wordt herkent, past je ŠKODA zich aan aan de toegestane snelheid. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk dan de video. 

Parkeer- en manoeuvreer assistent

Parkeren in krappe plekken is niet altijd even gemakkelijk. Gebruik daarvoor de ŠKODA Parkeer- en manoeuvreer assistent. De ultrasone sensoren voorkomen botsingen tijdens het parkeren. De visuele en auditieve signalen geven aan hoe ver je nog kan rijden. Zo parkeer je gemakkelijk en snel jouw auto in een krappe parkeerplek. Bekijk de video en ontdek hoe deze handige assistent werkt. 

File assistent

Files, we staan er allemaal wel eens in. Om dit voorkomen en het file rijden gemakkelijker te maken, gebruik je de ŠKODA File assist. Hiermee hoef je niet steeds te stoppen en de motor opnieuw te starten. Bekijk de video en ontdek hoe relaxt de files doorkomt. 

Turning Assist

Turn Assist houdt tegenliggend verkeer in de gaten als de bestuurder links afslaat bij een snelheid tussen 2 - 15 km/h. In kritieke situaties kan het de auto tot stilstand brengen en de alarmlichten inschakelen. De Ongevalspreventieassistent ondersteunt de bestuurder door het stuurkoppel actief te verhogen in het geval van een dreigende botsing met een voetganger, fietser of een ander voertuig en kan zo een ongeval voorkomen met een gecontroleerde uitwijkmanoeuvre.

Spraak Assistent Laura

De digitale assistent Laura is een spraakgestuurd systeem waarbij "Laura" gesproken boodschappen beantwoordt van de berijder. Het systeem zit o.a. geïntegreerd in het meest uitgebreide Amundsen Infotainmentsysteem dat op de KAMIQ, SCALA en OCTAVIA A8 zit. 

Door Opening Warning

Als je jouw auto tot stilstand brengt en het portier opent om uit te stappen, kan het systeem andere weggebruikers, zoals voertuigen, fietsers, hardlopers, voetgangers, etc. tot op een afstand van 35 m detecteren. Als een naderend object wordt waargenomen, waarschuwt het systeem de inzittenden visueel en akoestisch om even te wachten met uitstappen. 

Front Assist & Collision Avoidance Assist

De nieuwe Collision Avoidance Assist helpt OCTAVIA-rijders met stuuringrepen om ongevallen te voorkomen. 

Lane Assist Plus

Lane Assist+ helpt je om de auto in het midden van de rijstrook te houden. Het is actief vanaf een snelheid van 60 km/h. Dit systeem kan ook de controle over de auto overnemen in het geval van rijstrookveranderingen bij wegwerkzaamheden.

Functionaliteiten

Virtual Pedal

De achterklep openen met slechts één voetbeweging onder de achterbumper. Met name handig als je je handen vol hebt. 

Smartlink

Koppel je smartphone via SmartLink (ondersteunt MirrorLink® en Apple CarPlay) aan jouw ŠKODA en gebruik de vertrouwde telefoonapps via het scherm van de navigatie. Het SmartLink-systeem biedt je de mogelijkheid om autogegevens via een kabel naar je smartphone te sturen waardoor je toegang krijgt tot interessante informatie over je rit, zoals zuinig rijden, rijdynamiek of service-informatie.

Keyless Entry

ŠKODA's die zijn uitgerust met KESSY (Keyless Entry, Start and exit System) hebben een start-stopknop op de stuurkolom waarmee de motor sleutelloos kan worden gestart en afgezet. 

Virtual cockpit

De Virtual Cockpit is een volledig digitaal instrumentarium en komt in de plaats van de ronde toerenteller en snelheidsmeter die je gewend bent. Je blik valt er direct op, want het 10,2-inch display is lekker breed en het beeld is haarscherp. Het grote voordeel van de Virtual Cockpit is zijn uitgebreide aanpasbaarheid: je kiest zelf de vormgeving, hoe groot de klokken zijn en wat ze weergeven (snelheid, toerental, enz.). Het pièce de résistance is de bijna beeldvullende navigatiekaart. 

Head-up Display

Het augmented reality Head-up Display is een innovatieve en uitermate veilige manier om bestuurders van alle noodzakelijke informatie te voorzien. Snelheid, navigatie, adaptive cruise control kunnen direct op de voorruit geprojecteerd worden. 

Matrix LED-koplampen

Met ŠKODA Matrix LED-koplampen is zelfs de nacht helder. De Full-LED matrix koplampen zijn uitgerust met de matrixfunctie. Hiermee kan het grootlicht continu ingeschakeld zijn, zonder andere bestuurders te verblinden. De matrixfunctie gebruikt een camera op de voorruit om de verkeerssituatie te beoordelen en op basis daarvan slechts enkele segmenten van de koplamp uit te schakelen. 

Ambient Lighting

De hoogwaardige afwerking van de nieuwe OCTAVIA komt tot uiting in het gebruik van soft-touch materialen, accenten in chroom en de nieuwe LED Ambient Lighting, die keus biedt uit dertig lichttinten en verschillende lichtpatronen.